сряда, 5 юни 2024 г.

...

"Писмеността, с която си служим днес, е създадена в Преслав за нуждите на Българската държава и в нея има директно взаимствани знаци от по-старата българска рунна писменост. За съжаление, някои от най-емблематичните и сакрални български букви бяха премахнати от комунистите след 1944 г., което е светотатствен удар срещу самобитността и езиковия интегритет на българите. Въпреки това азбуката ни е утвърдена като една от световните писмености и е крайно време да загърбим идеологемите на ЦК на БКП за "славянската" писменост, насадени от Москва и гордо да наречем нещата с истинските им имена. Те са ясни и неопровержими - писмеността е създадена в България, утвърдена е в България и благодарение на духовния ръст на България, се разпространява в други страни и сред други народи /не непременно "славянски"/."
Из фейсбук страницата на сайта "Биволъ"


Бах тяз гадни комуняги! Изхитрили са се още през ІХ-Х в. да наложат "идеологемата за славянската писменост". С машина на времето, сигурно!?
"...и той им състави 38 букви: едни по образец на гръцките букви, а други пък според славянската реч."
"Тези са славянските букви и така трябва да се пишат и произнасят..."
Из "За буквите"
"И тогава Бог яви на Философа славянските писмена..."
Из "Пространно житие на архиепископ Методий"
"...и откриха славянските букви..."
Из "Житие на Климент Охридски"
Под давлението на фашизоидната сган в последните месеци на 44-то ОНС 24 май бе преименуван от "ден на славянската писменост" в "ден на българската азбука" с което великобългарските шовинисти си присвоиха делото на солунските братя посветено на "вси словене", като днес от него се ползват и много неславянски народи благодарение просветителската мисия на съветската власт.